Loteri Arkansas Menimbulkan Dilema untuk Kolej

Loteri Arkansas Menimbulkan Dilema untuk Kolej

Pengenalan loteri Arkansas baru-baru ini merupakan berita baik untuk kebanyakan rakyat negeri itu. Tiket loteri mula dijual pada 28 September di lebih 1550 lokasi di seluruh negeri. Loteri bukan tanpa kontroversi. Universiti Harding, sebuah kolej Kristian di Arkansas membuat keputusan untuk membenarkan pelajarnya membeli tiket loteri dan bermain loteri Arkansas yang baru diperkenalkan pragmatic demo indonesia. Walaupun pelajar mengharamkan perjudian di kolej yang bergabung dengan Gereja Kristus, universiti itu membuat pengecualian untuk loteri.

Pengecualian itu pada asalnya dibuat kerana hasil yang dijana oleh loteri Arkansas digunakan untuk membiayai biasiswa kolej. Biasiswa ini tersedia untuk pelajar di kolej awam dan swasta termasuk Universiti Harding. David Crouch, pengarah perhubungan awam universiti itu menyebut pembiayaan biasiswa sebagai sebab utama pengecualian loteri. Pelajar di Harding dilarang berjudi. Crouch menyatakan, “Kami menentang perjudian. Ia adalah sebahagian daripada tatakelakuan kami,”

Pada bulan Oktober Harding membalikkan kursus dan mengharamkan pelajar daripada bermain loteri Arkansas. Presiden Universiti Harding David Burks berkata bahawa Universiti akan memasukkan loteri Arkansas dalam larangan perjudian pelajarnya. Burks berkata bahawa pengecualian itu adalah satu kesilapan. Burks menyatakan, “Niat saya adalah untuk menyatakan dalam dasar kami realiti bahawa ia akan menjadi sangat sukar untuk menguatkuasakan sebarang larangan terhadap loteri. Dalam usaha untuk mengelakkan satu kemunculan kemunafikan, saya membuat keputusan yang dengan sendirinya dilihat sebagai munafik.” Burks berkata bahawa pelajar yang ditangkap bermain loteri Arkansas akan menghadapi amaran bertulis atau lisan. Burks berkata, “Adalah penting bagi saya bahawa semua orang, di sini dan di luar kampus, mengetahui bahawa Universiti Harding berdiri teguh menentang perjudian.”

Loteri Arkansas telah menimbulkan dilema untuk kolej swasta lain. Universiti Baptist Ouachita di Arkadelphia telah melarang pelajar bermain loteri. Universiti Negeri Arkansas, Universiti Central Arkansas dan Universiti Arkansas melarang pelajar daripada berjudi di kampus tetapi mengatakan bahawa larangan perjudian akan dikenakan untuk pembelian tiket loteri di kampus.

Walaupun beberapa negeri masih berhujah tentang moral loteri negeri yang lain menyertai abad ke-21 dan kini membenarkan pembelian tiket loteri dalam talian. Pemain tidak lagi perlu pergi ke peruncit loteri terdekat untuk membeli tiket loteri. Di samping itu pemain boleh menyemak nombor yang menang. Negara yang mempunyai defisit belanjawan yang besar berharap ketersediaan tiket loteri dalam talian akan meningkatkan hasil yang dijana loteri dan mengisi tabung negeri. Membeli tiket loteri dalam talian telah menjadi sangat popular di Eropah dan negeri mengharapkan keputusan yang sama di AS.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *